Momentje voor jezelf
Puur genieten, van behandeling én resultaat

Check je product op deze ingrediënten 

Harde (uitdrogende) alcohol
Je hebt liever niet dat er denat (denatured) alcohol of SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol in je producten zit. Deze alcoholsoorten drogen je huid uit, waardoor je huid uit balans kan raken. Als je acne hebt, kan dit juist weer zorgen voor een toename van de talgproductie (er ontstaat een soort jojo-effect). Je hebt ook goede alcohol, die de huid niet uitdroogt, maar juist een ‘terugvettende’ werking heeft. Voorbeelden hiervan zijn  behenyl alcohol, cetyl alcohol, stearyl alcohol en lanolin.

Minerale oliën
Deze oliën worden veel gebruikt omdat het een goedkoop ingrediënt is: de oliën zijn een restproduct van de aardolie-industrie. Dit ingrediënt vormt een (bescherm)laagje op de huid. Dit laagje sluit de huid af, het blokkeert de uitwisseling. Hierdoor heb je een grotere kans op verstopte poriën, met mee-eters en mogelijk zelfs acne tot gevolg. Het bevat geen ingrediënten die betekenisvol zijn voor de huid. Op de korte termijn zorgt het ervoor dat je huid zacht aanvoelt en geen vocht verliest, op de lange duur wordt de huid juist steeds vochtarmer. Dit product staat op het etiket als o.a. petrolatum, paraffinum liquidum, isoparaffin en vaseline.

Siliconen
Siliconen zijn synthetische, rubberachtige materialen. Het wordt vaak als grondstof gebruikt voor kit, lijm, smeermiddel en keukengerei. Ook in persoonlijke verzorgingsproducten wordt de olie-variant toegepast voor een glad gevoel. De werking is net als bij minerale oliën: zonder betekenis en op langere termijn mogelijk een huidprobleemveroorzaker.

Microplastics

Dit zijn microscopisch kleine vaste deeltjes synthetisch polymeer. Ze zijn over het algemeen slecht (biologisch) afbreekbaar. Ze worden o.a. toegevoegd om een product te stabiliseren. Tot mijn grote verbazing zit dit bestanddeel nog in heel veel producten (-zonnebrand-crèmes, showergels, shampoos etc). Je vindt ze o.a. met de volgende benamingen: dimethicone, acrylates crosspolymer en copolymer, VP/Hexadecene copolymer, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer en styrene copolyme. Wil je jouw producten checken? Raadpleeg dan de website van beat the microbead. Ze hebben ook een hele handige app.


Nano
Ook heel klein: nanodeeltjes. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor zonnebrandcrème. Deeltjes van zonnefilters worden zo (nano)klein gemaakt, dat ze geen witte waas op de huid achterlaten. Deze superkleine deeltjes kunnen door de huid heen dringen en diep in het lichaam komen. Ze kunnen zich hier ophopen, wat tot onbekende gezondheidsrisico’s kan leiden. Er moet nog uitsluitsel komen, ik ga hier voor ‘better be safe than sorry’. Als er gebruik is gemaakt van nanotechnologie, dan staat ‘nano’ tussen haakjes bij de naam van het ingrediënt.


PFAS in make-up

PFAS is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen met dezelfde soort (fluor)verbinding. Misschien ken je ze al van de antiaanbaklagen in pannen. Wie zich regelmatig blootstelt aan PFAS, loopt gezondheidsrisico's. Denk aan verstoring van je immuunsysteem en (bij hoge dosis) zelfs kanker. Deze stoffen zitten ook in cosmeticaproducten, vooral in waterproof mascara. Radar heeft hier in december 2023 een uitzending aan gewijd. Helaas zijn ze moeilijk te herkennen, omdat er heel veel benamingen voor zijn. Je kunt de fabrikant vragen om uitsluitsel. Of de overstap overwegen om te kiezen voor een natuurlijke mascara. 


PEG
Ook dit bestanddeel zie je nog regelmatig op de ingrediëntenlijst. Het wordt o.a. toegevoegd als oplosmiddel. PEG is een afkorting voor de stof: Polyethylene Glycol. Het is een stof die door de huid heen kan gaan (afhankelijk van de soort) en kan zorgen voor huidirritatie.


Parabenen
Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen. Ze kunnen een hormoonverstorende werking hebben, omdat ze door de huid heen kunnen dringen. Je kunt ze op etiketten herkennen aan namen als butylparaben, isobutyparaben en polyprylparaben.

Ftalaten
Ftalaten zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat plastic en rubber minder hard worden gemaakt. Ze worden in cosmetica gebruikt als oplosmiddelen (of weekmakers). Je vindt ze o.a. in shampoos, oogschaduw en nagellak. Het is een ingrediënt dat hormoonverstorend werkt. Je herkent ze op het etiket aan de toevoeging ‘ftalaat’, maar ook aan namen als Bisfenol-A.

Ook nog handig om te weten: bovenaan de ingrediëntenlijst staan de producten die er het meest inzitten. Hoe meer naar onderen, hoe lager het percentage van dit ingrediënt.